یادداشت
معضل ناترازی انرژی، تهدیدی برای ناترازی مخاطبان رسانه ملی
اگر برای موضوع ایستگاه ها و فرستنده های صدا وسیما، تمهیدی اندیشیده نشود، رسانه ملی به لحاظ تجهیزات و از همه مهم تر، کاهش مخاطب، با مشکلات فروانی روبرو خواهد شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای خراسان شمالی؛ در سال های اخیر، سیستم های دیجیتال تجربه ای جدید در عرصه تماشای تلویزیون و دریافت شبکه های رادیویی به وجود آورده است، در این سیستم، افزون بر ایجاد امکان ارائه شبکه های تلویزیونی و رادیویی بیشتر، کیفیت صدا و تصویر نیز بهبود یافته است. سازمان صدا وسیما و به ویژه در مراکز استان ها با صرف بودجه هنگفت و نصب امکانات فنی و تجهیز ایستگاه ها و فرستنده ها در اقصی و نقاط ایران، حتی در دور دست ترین مناطق صعب العبور، روزهای خوب و روشنی را برای دریافت صدا وتصویر باکیفت تری به ارمغان آورد.
اما ناترازی انرژی و به ویژه قطعی مکرر برق و قطع و وصل شدن برق فرستنده ها و بروز اختلال در دریافت شبکه های رادیویی و تلویزیونی صدا و سیما در مناطق مختلف، موجب نارضایتی مردم شده است و مردم با ارسال پیامک، تماس با سامانه 162 و بعضی با نامه نگاری یا استفاده از ظرفیت فضای مجازی و شبکه های اجتماعی و حتی مراجعه به فرمانداری ها یا خطیبان جمعه، به این موضوع اعتراض دارند.
با توجه به نوع جغرافیا و وضعیت کوهستانی بودن مناطق زیادی از کشور و نیاز به تعداد بالای فرستنده های رادیویی و تلویزیونی در سراسر کشور، قطع مکرر برق لطمات و صدمات فروانی را به لحاظ فنی، تجهیزاتی، هزینه های ملی و از همه مهم تر در حوزه نارضایتی مخاطبان و به ویژه کاهش مخاطبان رسانه ملی وارد کرده است .
از آنجا که تعداد ایستگاه های تلویزیونی در کشور بالاست و امکان استفاده از مولدهای برق اضطراری در همه این ایستگاه ها وجود ندارد، هر بار قطع شدن برق، اولا در ایستگاه های پرقدرت باعث روشن شدن مولدهای برق می شود که در بلندمدت، این موضوع منجر به فرسایش و از کار افتادن این منابع تولید انرژی می شود. همچنین در ایستگاه های متوسط قدرت و کم قدرت نیز باعث بروز آسیب های فراوان به تجهیزات می شود و در مواردی نیز نیاز به حضور عوامل فنی برای راه اندازی مجدد می شود که این امر با توجه به صعب العبور بودن مناطق، باعث افزایش هزبنه های نیروی انسانی، خسارت به امکانات و تجهیزات فنی و دسترسی نداشتن مخاطبان به شبکه های رسانه ملی می شود.
اما از جهتی، در حالی که امروزه قدرت های بزرگ رسانه ای هر کدام به گونه ای تلاش می کنند از طریق هزینه های فراوان، مخاطبان خود را در درجه اول، حفظ و تثبیت کنند و در مرحله بعد نیز بتوانند مخاطبان جدیدی را جذب کنند، ناترازی انرژی و قطع مکرر برق و از دسترس خارج شدن برخی فرستنده های رادیویی و تلویزیونی و همچنین در مواردی نیاز به کانال یابی های مکرر و مخصوصا در مناطق روستایی و کوهستانی باعت شده است که مخاطبان عطای شبکه های رسانه ملی را به لقایش ببخشند و یا سراغ رسانه ملی نروند یا ترجیح دهند مانند گذشته در صدد نصب آنتن ماهواره باشند و جوانان نیز در این میان ترجیح می دهند در شبکه های اجتماعی و فضای مجازی نیازهای خود را بر طرف کنند.
به نظر می رسد با توجه به در پیش بودن فصل گرما و افزایش ناترازی انرژی در فصل تابستان اگر برای موضوع ایستگاه ها و فرستنده های صدا وسیما در استانها تمهیدی اندیشیده نشود رسانه ملی به لحاظ تجهیزات و از همه مهمتر به لحاظ کاهش مخاطب با مشکلات فروانی روبرو خواهد شد.
لذا لازم است در مرحله اول ایستگاه های پرقدرت و متوسط قدرت که جمعیت زیادی را تحت پوشش دارند از لیست قطعی های برق خارج شوند و در ادامه تمهیداتی اندیشیده شود تا معضل ناترازی انرژی تبدیل به معضل ناترازی در مخاطبان رسانه ملی نشود، چرا که اساسا امروزه با فروانی ابزارهای رسانه ای همچنان صدا وسیما به عنوان پر مخاطب ترین و معتبرترین رسانه در کشور همچنان بی رقیب و ممتاز است و در صورت ریزش مخاطبان، معضلات و مشکلات بیشتری، حوزه اطلاع رسانی و آگاهی بخش را تهدید خواهد کرد.
نگارنده: احمد عارفخانی قائم مقام صدا وسیمای خراسان شمالی